εκλογές και άλλα

Παρακολούθησα όλο το δράμα των εκλογών από το facebook και το twitter. Δεν ψήφισα οπότε δεν έχω δικαίωμα άποψης, αλλά θέλω να σου πω κάτι που έχει σημασία για μένα.

Ο θείος μου ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κάπου στην Αττική. Όταν σου λέω θείος, δεν είναι ένας τυχαίος συγγενής, είναι ο θείος που αισθάνομαι πιο κοντά μετά τον μπαμπά μου, ενώ τα παιδιά του είναι πιο αγαπημένα από αδέρφια. Ο θείος και ο μπαμπάς μου ένωσαν τις δυνάμεις τους γι’ αυτές τις εκλογές. Αν τους ήξερες θα έβλεπες αμέσως ότι δεν έχουν κανένα από τα “προσόντα” που θεωρούνται σημαντικά σήμερα: δεν είναι διεφθαρμένοι, ακολουθούν τους κανόνες της ηθικής και της τάξης σύμφωνα με τον vintage κώδικα τιμής αυτής της γενιάς, δεν λασπολογούν, δεν συμμετέχουν σε κυκλώματα, είναι σχεδόν γραφικοί αεροπόροι που μιλούν ακόμα ευγενικά και λογικά. Αν τους ήξερες τόσο καλά όσο εμείς, θα τους έλεγες αυτό που κατά βάθος πιστεύαμε: ότι δεν έχουν καμία ελπίδα. Αλήθεια, όσο θετική και να ήθελα να είμαι, είχα πιστέψει πια ότι η διαφθορά και οι αγορασμένες ψήφοι είναι τόσο ισχυρές που αποκλείεται το Καλό να επικρατήσει. Με όρους που θα τους καταλάβεις, πάλευαν εναντίον του Νταρθ Βέιντερ με οδοντογλυφίδες.

Αλλά πάλεψαν. Πάλεψαν όσο μπορούσαν κινητοποιημένοι από μία και μόνο φιλοδοξία: να φτιάξουν μια καλύτερη κοινότητα για εμάς. Τώρα, όλο αυτό μπορεί να σου ακούγεται σαν εμετική πολιτική διαφήμιση, αλλά κάνε λίγη υπομονή, έχει και ηθικό δίδαγμα πιο κάτω.

Ο θείος μου ψηφίστηκε και πανηγυρίσαμε. Ο συνδυασμός που συμμετείχε κέρδισε τις εκλογές. Τώρα ξέρω πως την επόμενη φορά που κάποιος θα θελήσει να σπαταλήσει τα κονδύλια των ποδηλατόδρομων ή της ανακύκλωσης σε προσωπικά έξοδα (δες αγορά ψήφων για τις επόμενες εκλογές) θα υπάρχει μια φωνή λογικής μέσα στο συμβούλιο, ένας κανονικός άνθρωπος που θέλει πάρκα για τα εγγόνια του και καθαρό Ασωπό για το μέλλον τους. Ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει υψηλό βιωτικό επίπεδο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που με έχει επηρεάσει.

Είναι το γεγονός ότι αντέδρασαν εξ’ αρχής. Και ο θείος μου και ο μπαμπάς μου ρίσκαραν να χάσουν περισσότερα απ’ ό,τι θα κέρδιζαν ποτέ — ξέρεις τώρα πώς φανατίζονται στις μικρές κοινωνίες για τα πολιτικά και δέχεσαι επιθέσεις από τους γείτονές σου. Η εύκολη λύση θα ήταν να μην ταράξουν τα νερά της υπέροχα στρωμένης ζωής τους.  Όμως το έκαναν, με την διάθεση των καμικάζι, το έκαναν γιατί έπρεπε να κάνουν κάτι αντί να κάθονται με σταυρωμένα χέρια και να γκρινιάζουν για τα οικονομικά σκάνδαλα του χωριού τους και το γεγονός πως δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ σε ολόκληρη την κοινότητα που ζουν. Άντε καλά, ένα πεζοδρόμιο που να συνεχίζει πάνω από 2 οικοδομικά τετράγωνα.

Ξεσταύρωσαν τα χέρια τους κι αγωνίστηκαν. Σε έναν αγώνα που εμείς οι απαισιόδοξοι θεωρούσαμε χαμένο. Αλλά κέρδισαν. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα που θα μας δώσουν ποτέ.

Είμαι τόσο μα τόσο περήφανη και για τους δυο τους.

Advertisements

3 Comments

Filed under Inspire me!

3 responses to “εκλογές και άλλα

 1. Ελένη

  Συγχαρητήρια! Ελπίζω να καταφέρει ο θείος να τα βγάλει πέρα με τα θηρία!

  Εγώ είχα έναν αγαπημένο ξάδελφο υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές, με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. Πιστεύαμε ότι δεν έχει πολλές ελπίδες ο συνδυασμός αυτός επειδή στην πόλη μου εκλέγονται πάντα δήμαρχοι από τα δυο μεγάλα κόμματα, όμως προσπαθήσαμε να τον στηρίξουμε όλοι. Τελικά βγήκε και ο συνδυασμός και ο ξάδελφος και μάλιστα σε πολύ καλή σειρά. Μάλλον ο κόσμος εκτίμησε το γεγονός ότι δουλεύει σαν σκυλί ενώ είναι δημόσιος υπάλληλος! Ελπίζω να κάνει το ίδιο και στον δήμο και να μας βγάλει ασπροπρόσωπους, αλλιώς… 😛

  • Τελικά υπάρχει ελπίδα παντού!

   Γέλασα πολύ με το “αλλιώς…”, φαντάζομαι να πηγαίνεις στο δημαρχείο με το χέρι στη μέση και να του θυμίζεις κάτι που υποσχέθηκε προεκλογικά. LOL!!

   • Ελένη

    Κάπως έτσι, μόνο που δεν θα πάω μόνη μου! Είμαστε και μεγάλο σόι, την πάτησε! Πιστεύω-ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να κάνουμε αυτή τη βόλτα 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s