ελληνομάθεια

αγουροξυπνημένοι μαθητές και αγχωμένες μητέρες στους διαδρόμους. “Καλή επιτυχία” στα Ελληνικά και τελευταίες συμβουλές στα Αγγλικά. Παιδιά με εφεδρικά στυλό και ταυτότητες που όλο τις ξεχνούσαν στα θρανία τους και τους τις δίναμε μετά. Είχαμε εξετάσεις την προηγούμενη εβδομάδα φίλη, πώς δίναμε εμείς proficiency και από την αγωνία δεν μας έμενε νύχι για νύχι, έτσι είχαν έρθει εδώ οι αγαπούλες της περιοχής και έδιναν Ελληνικά.

“Και εσύ γιατί μαθαίνεις Ελληνικά;” ρωτούσα όλο χαμόγελα για να ισορροπήσω το κάρμα κάθε ξινής Αγγλίδας που πετύχαμε εμείς στο Τιτάνια Χοτέλ. “Για να μιλάω με τα ξαδέρφια μου στην Ελλάδα” απαντούσαν όλο χαμόγελα κι αυτά και όλο πιάναμε κουβέντα για τα μέρη που έχουν επισκεφτεί και τα φαγητά που τους αρέσουν (τα γεμιστά νικητές με διαφορά) και νομίζω ότι απλώς το έχω πάρει πολύ βαριά που θα περάσω το πρώτο καλοκαίρι μακριά από τα νησιά και τους φίλους και τα ξαδέρφια στην Ελλάδα, και δεν θα βουτήξω τα δαχτυλάκια μου στα τιμημένα νερά του Αιγαίου και όλες οι προφορικές εξετάσεις ήταν για τις διακοπές.

Είναι αστείο να παρακολουθείς τους μαθητές από τάξη σε τάξη, πώς αλλάζουν οι συνήθειές τους καθώς γίνονται έφηβοι, πώς τα εφεδρικά στυλό μειώνονται μέχρι να καταλήξουν στο μασημένο μπικ χωρίς καπάκι εκεί στα 17, πώς τα ρούχα γίνονται όλο και πιο ομοιόμορφα μέχρι να καταλήξουν στολές της αμπερκρόμπι, πώς τα καλοσιδερωμένα μπλουζάκια γίνονται σαγιονάρες και σκισμένα μπατζάκια.

“Κι εσύ, γιατί μαθαίνεις Ελληνικά;” “Γιατί θέλω να τα διδάξω και στα παιδιά μου” ήρθε η απάντηση από μια κοπέλα και με συγκίνησε, γιατί να μωρέ, όσο και να γκρινιάζω για την κατάσταση που άφησα πίσω, η γλώσσα και ο πολιτισμός με έκαναν πάντα περήφανη και χαίρομαι να τα βλέπω να επιβιώνουν και να διαδίδονται εδώ στην άλλη άκρη, σε μικρά προάστεια του Μίσιγκαν.

“Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος;” “Η Αθήνα” ήρθε η σωστή απάντηση και σου ορκίζομαι, αυτή η κοπέλα πήρε άριστα.

Advertisements

3 Comments

Filed under Ann Arbor story

3 responses to “ελληνομάθεια

 1. ναταλία

  Γιώτα μόνο οι Έλληνες μαθαίνουν ελληνικά ή υπάρχουν και ξένοι?
  Άσχετο, δεν ξέρω αν γνωριζεις το viva.gr, αλλά έχει προσφορές σε αεροπορικά εισητήρια. Νομίζω μια φορά πήρε το μάτι μου και την Αμερική.
  Ίσως να του έριχνες μια ματιά, μηπως βρείς κάτι που θα σε συνέφερε απο οικονομικής πλευράς.

  • Πριν το πανεπιστήμιο, μόνο οι ελληνοαμερικάνοι ενδιαφέρονται να μάθουν την γλώσσα. Αλλά στην συνέχεια έχεις φοιτητές από όλο τον κόσμο που ενθουσιάζονται και παίρνουν αρκετά εξάμηνα, ταξιδεύουν στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό!
   Θενξ για το τιπ, πάω να το δω.

 2. natalia

  Eλπίζω να μην αλλάξουν γνώμη οταν θα πάνε στην Αθήνα. Δυστηχώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγνώριστη! Πάντως είναι πολύ όμορφο που συμβαίνει αυτό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s