η δεύτερη γενιά

αυτό που δεν θα σταματήσει να με εκπλήσσει είναι ότι συνεχίζουν να αναφέρονται στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα σαν μειονότητες ή αλλοδαπούς. Γέμισε το ίντερνετ αναλύσεις για το θέμα των νηπιαγωγείων, αναστατώθηκαν οι τίμιοι πολίτες, εξαγριώθηκαν οι άλλοι, ενώ το θέμα είναι πολύ πιο απλό: όλα τα παιδιά της τάξης είναι Ελληνάκια και έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Ναι, κάποιων οι γονείς έχουν πληρώσει φόρους περισσότερα χρόνια σε έναν δήμο, το καταλαβαίνω, αλλά αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης και της κινητικότητας. Ο λόγος που μπήκαμε εξαρχής στην ΕΕ ήταν τα ανοιχτά σύνορα. Δεν είδα να αναστατώνεται κανείς με το ενδεχόμενο να έρθει το Γαλλάκι και να εκμεταλλευτεί τα δημόσια σχολεία που χτίσαμε με ιδρώτα.

Είναι τρελή αυτή η αντίδραση από έναν λαό που έχει ζήσει την μετανάστευση τόσες γενιές.

Και τώρα, το δικό μας παιδί θα γεννηθεί στην Αμερική και θα γίνει αυτόματα Αμερικάνος πολίτης. Ναι, στο σπίτι θα του μιλάω σε μια δεύτερη γλώσσα, ξένη και διαφορετική, αυτό θα τον κάνει απειλή για την αμερικάνικη κοινωνία; Θα τον κάνει να αγαπήσει λιγότερο την πατρίδα στην οποία θα μεγαλώσει, θα κάνει φίλους, θα ερωτευτεί; Οι δίγλωσσες οικογένειες δεν είναι κίνδυνος για τα παιδιά της υπόλοιπης τάξης.

Φαντάζεσαι να τον ξεχωρίζουν οι δάσκαλοί του μόνο και μόνο επειδή η μαμά του γεννήθηκε στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ; Φαντάζεσαι να γίνει θύμα bullying στο προαύλιο επειδή μπορεί να τον μεγαλώσουμε σαν ορθόδοξο χριστιανό και όχι προτεστάντη/βουδιστή/μουσουλμάνο όπως θα είναι οι συμμαθητές του; Επειδή ίσως είναι πιο μελαχρινός από τους άλλους; Φαντάζεσαι να συμβουλεύουν οι υπόλοιπες μητέρες τα παιδιά τους να μην τον κάνουν παρέα, επειδή τα φαγητά που θα του βάζω εγώ στο lunch box θα μυρίζουν λίγο διαφορετικά από τα δικά τους;

Η λύση του μεταναστευτικού δεν είναι ο πόλεμος στην επόμενη γενιά. Η ταυτότητα των παιδιών των μεταναστών είναι λίγο πιο περίπλοκη και από την δική σου που μπορείς να ανατρέξεις τρεις περήφανες γενιές πίσω στο αρβανιτοχώρι σου, αλλά η ενσωμάτωση είναι η μόνη απάντηση σ’ αυτήν την δύσκολη διαδικασία.

Advertisements

3 Comments

Filed under What's wrong with you?

3 responses to “η δεύτερη γενιά

  1. Μαγδαληνή

    Συμφωνώ και επαυξάνω (ως μανα-immigrant κι εγώ)…

  2. χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ! 🙂

  3. marianna

    Ποσο σωστη!! ΚΑι ναι, να χαιρεσαι που εισαι κει!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s